Extra contrast

Software bedrijf Peercode uit Geldermalsen blijft continu innoveren

29-06-2018

Softwareontwikkelaar Peercode uit Geldermalsen heeft in samenwerking met verschillende ziekenhuizen twee nieuwe producten ontwikkeld: de Operatie Coach app en Atris, een combinatie van app en slimme sensor. Deze producten moeten ziekenhuizen helpen om betere en effectievere zorg te verlenen.

Al bijna 20 jaar bedenkt en ontwikkelt Peercode innovatieve software-oplossingen. In eerste instantie vertaalde dit zich voornamelijk in producten op het gebied van sport en gezondheid. Voorbeelden daarvan zijn MyAsics.com voor Asics (destijds ’s werelds grootste online hardloop-community) en diensten voor KLM (gezond reizen en werken) en de ArboUnie (RSI-fitscan). De afgelopen jaren zijn daar echter ook steeds meer medische projecten en opdrachtgevers bijgekomen. Bijvoorbeeld op het gebied van Reuma en allergieën. De stap naar de ziekenhuiswereld was dan ook een logische. De Operatie Coach en de Atris armband en -app zijn de eerste resultaten van een intensieve samenwerking met verschillende partijen in dit nieuwe domein.

Met de Operatie Coach app kunnen ziekenhuizen hun patiënten beter voorlichten over een operatie. En betere voorlichting moet leiden tot betere resultaten. Gedurende het hele traject – van voor-, tijdens- en na de behandeling – krijgt een patiënt met de Operatie Coach app op maat inzicht in wat hij/zij kan verwachten en wat er van hem/haar verwacht wordt. Dit is via de traditionele voorlichtingsboekjes niet mogelijk. Bovendien kan de patiënt via de app afspraken in het ziekenhuis bijhouden en, desgewenst, eenvoudig informatie met familie en vrienden delen. De Operatie Coach is het resultaat van een nauwe samenwerking met onder andere het AMC, het Sophia Kinderziekenhuis, het WKZ in Utrecht, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Operatie Coach
Atris App

Atris is een combinatie van software (een app) en een klein, licht apparaatje (een sensor) die om de pols, broekband of enkel gedragen kan worden. Het concept is ontwikkeld door Peercode met steun van het Fonds Nuts Ohra. Een belangrijk doel van Atris is om patiënten gedurende hun ziekenhuisbezoek meer te laten bewegen. Onderzoek heeft aangetoond dat juist in deze periode voldoende beweging van groot belang is om het herstel te bevorderen. De volgende stap is om Atris ook andere zaken te laten meten zoals hartslag, valdetectie en temperatuur. Uiteindelijk doel: mensen langer zelfstandig thuis laten wonen en sneller laten herstellen. Daar wordt nu hard aan gewerkt.

Govert de Vries, directeur en oprichter van Peercode, is enthousiast over de samenwerking met de ziekenhuizen: “We vinden het altijd leuk om samen met partners en opdrachtgevers na te denken over wat er allemaal mogelijk is. Je ziet dat ziekenhuizen graag willen innoveren, maar zelf technologisch gebied niet over de juiste expertise beschikken. Wij kunnen daarbij helpen.”

De softwareontwikkelaar uit Geldermalsen is voorlopig nog niet klaar in het medische domein. De Vries: “Er valt nog veel te verbeteren in de zorg. Er liggen niet alleen kansen in slimme software. Juist de combinatie van hardware en software, zoals de armband van Atris, biedt steeds meer mogelijkheden. Daar denken we veel over na. Niet alleen omdat we kansen zien, maar ook omdat het onszelf energie geeft om nieuwe dingen te bedenken, zoals we ook ooit onze spelcomputer Swinxs.com hebben bedacht. Dus dit is pas het begin.”

Collega Joachim Jansen merkt op dat het vinden van goede software ontwikkelaars momenteel lastig is. Op de vraag waarom die voor Peercode kiezen geeft Jansen aan: “Ze werken graag in kleine teams, willen impact maken, willen blijven leren, willen werken voor hele grote organisaties maar ook voor start-ups en vinden het gaaf dat Peercode ook eigen diensten ontwikkelt. We hebben altijd ruimte voor goede software ontwikkelaars.”

Zie ook het artikel in Nieuwsblad Geldermalsen van 28 juni 2018