Extra contrast

Gebruik Atris ‘Big Screen’ in Amsterdam UMC locatie VUmc

04-03-2020

In het Amsterdam UMC wordt al geruime tijd geëxperimenteerd met de inzet van Atris beweegsensoren ter bevordering van fysiek herstel. Tot nu toe kregen meer dan 100 patiënten voor, tijdens en na de opname een beweegsensor om hun enkel die communiceert met een smartphone app.

De eerste ervaringen zijn positief.

  • Patiënten hebben eerder het idee bij te kunnen dragen aan een goed herstel.
  • Er is meer inzicht in iemand zijn activiteitenniveau binnen en buiten de ziekenhuissetting.
  • Gepersonaliseerd coachen op afstand is mogelijk.

Vanaf maart 2020 is er een pilot begonnen met Atris Bigscreen op de afdeling 6B van locatie VUmc. Bigscreen detecteert langslopende gebruikers en geeft realtime inzicht in het aantal minuten dat ze actief zijn geweest en wat er nog nodig is om hun beweegdoel van de dag te behalen. Hierdoor wordt het bewegen op de afdeling extra benadrukt, een mooie kans om het bewegen op de afdeling een boost te geven.

De maand maart zal daarom in het teken staan van 6B beweegt. Een maand lang gaan de verplegers, fysiotherapeuten en artsen van afdeling 6B samen met hun patiënten de uitdaging aan om zoveel mogelijk beweegminuten te realiseren. 

Atris Big-screen in VUmc

De ‘beweeghoek’ van afdeling 6B waar patiënten en medewerkers hun beweegminuten op het beeldscherm kunnen aflezen met fysiotherapeut Vinvent van Vliet (L), innovatiemanager Amsterdam UMC Edwin van Geleijn (R) en Peercode software ontwikkelaar Rick van Melis

Amsterdam UMC Manager Innovatie Edwin Geleijn:
“Wij hebben de Atris sensoren ruim een jaar geleden eerst aan collega’s uitgedeeld met de opdracht: gebruik deze bewegingssensoren en kom met ideeën hoe we hier de zorg voor onze patiënten en collega’s mee kunnen verbeteren. Die exploratieve aanpak heeft ons veel opgeleverd. Concreet voorbeeld: we hebben in totaal na zo'n 10 iteraties een heel fijn 3-D geprint enkelbandje voor de sensor ontwikkeld samen met Peercode.”

Amsterdam UMC Fysiotherapeut Vincent van Vliet:
“Erg inspirerend vind ik dat zowel verplegers, fysiotherapeuten, artsen als patiënten van deze afdeling Atris gaan gebruiken om actiever te worden. We zijn zeer benieuwd hoe die wisselwerking zal zijn en of ze elkaar positief stimuleren.”

Govert de Vries, directeur van Peercode de ontwikkelaar van Atris:
“Het is inspirerend om samen te werken met Amsterdam UMC omdat er continue en met veel creativiteit wordt nagedacht hoe ze hun patiënten en eigen collega’s kunnen helpen om inzicht te krijgen in hun beweegactiviteit en waar nodig hen te helpen om actiever te worden. Men realiseert zich bovendien heel goed dat hier een iteratief proces voor nodig is en dat je nooit in een keer de perfecte oplossing kunt ontwikkelen.”