Extra contrast

Innovatieve pilot in Deventer Ziekenhuis om patiëntenzorg te verbeteren met Atris tele-monitoring systeem

28-07-2023

Het Innovatielab van het Deventer Ziekenhuis innoveert met het Atris Tele-Monitoring Systeem, ontwikkeld door Peercode, om patiënten een gepersonaliseerde zorgervaring te bieden en hun herstelproces te optimaliseren.

Slimme Bewegingsmeting voor Verbeterde Zorg
Met de Atris PAM sensor meten we in een groeiend aantal ziekenhuizen nauwkeurig de bewegingsactiviteit van patiënten tijdens hun ziekenhuisverblijf. Beeldschermen die op de afdelingen hangen tonen patiënten real-time feedback, waardoor ze gemotiveerd worden om actief aan hun herstel deel te nemen.

Fitbit Charge 5

Naadloze Overgang met Fitbit Smartwatch
Buiten het ziekenhuis blijft de zorg echter doorgaan. Bij ontslag krijgen patiënten een Fitbit smartwatch, zodat ze hun bewegingsactiviteit kunnen blijven bijhouden. Fysiotherapeuten kunnen op verzoek van de patiënt de gegevens gebruiken om gezamenlijk het behandeltraject aan te passen en te personaliseren.

Brian Koldenhof Siebrand Zoethout

Het InnovatieLab van het Deventer Ziekenhuis ondersteunt fysiotherapeuten Brian Koldenhof en Siebrand Zoethout met deze innovatie pilot.
We spraken Brian Koldenhof en Siebrand Zoethout van Deventer Ziekenhuis en stelden hen een aantal vragen.

Atris PAM-2 sensor in clip en bandje

Hoe is de pilot ingericht?
“We zijn recent begonnen met een kleine groep patiënten, waarbij we de PAM-sensor gebruiken om hun bewegingsactiviteit te meten. Gedurende hun ziekenhuisverblijf verwachten we een positieve verandering en een meer actieve participatie bij het herstelproces. Na ontslag kunnen wij hun fysieke herstel met behulp van de Fitbit smartwatch volgen, en we kunnen we op afstand coachen..”

Wat zijn de voordelen voor patiënten?
“Het Atris Tele-Monitoring Systeem geeft patiënten een gevoel van controle over hun herstel, omdat ze real-time feedback en inzicht krijgen in hun activiteiten en fysiek functioneren. Bovendien kunnen zorgverlener en patiënt na ontslag op afstand actief contact houden. Dit zorgt niet alleen voor een soepele overgang naar thuisherstel maar kan ook het aantal ziekenhuisbezoeken voor de patiënt verminderen.”

Atris Patient monitor Dashboard

Hoe profiteren zorgmedewerkers van deze technologie?
“Dankzij het verkrijgen van inzichten in activiteiten en fysiek functioneren kunnen we de zorg nauwkeuriger afstemmen op de behoeften van de patiënt. Het geeft ons ook een beter inzicht in hun herstelproces, zodat we sneller kunnen reageren op veranderingen, eventuele complicaties of vragen van de patiënt. Doordat we triggers kunnen instellen in Atris hoeven we alleen naar patiënten te kijken waarbij afwijkingen zijn van het te verwachten patroon. Hierdoor kunnen zorgverleners adequaat en snel reageren en verlaagt dit tegelijkertijd de werkdruk voor zorgverleners, omdat ze niet continu alle gegevens hoeven te bekijken.”

Peercode is enthousiast over de opzet van de pilot en wil andere ziekenhuizen inspireren om deze innovatieve technologie te omarmen voor een betere patiëntenzorg. Neem voor meer informatie contact met Govert de Vries op via 088 00 841 11 of email: govert.de.vries@peercode.nl.