MASK-air van MACVIA ARIA

MASK-air Data Viewer screenshot

DE OPDRACHTGEVER

Conseil Regional Languedoc Roussillon © MACVIA-LR.

DE UITDAGING

Allergische rhinitis is een van de meest voorkomende ziekten ter wereld en treft maar liefst 25% van de Europese bevolking. De ziekte is aanwezig in alle leeftijdsgroepen en begint vaak op jonge leeftijd. Allergische rhinitis belemmert vaak het sociale leven, werk en de prestaties op school.

Peercode collega's Michiel van Eerd en Govert de Vries zijn co-auteur van 5 internationale peer-reviewed wetenschappelijke artikelen die gepubliceerd zijn door het MACVIA ARIA consortium (een asthma en Rhinitis NGO).

DE AANPAK

Met de MASK-air, ontwikkeld door MACVIA ARIA, krijgt de gebruiker inzicht in symptomen van allergische rhinitis (ook hooikoorts genoemd), astma en uw medicijngebruik. De app is eenvoudig in gebruik en combineert functionaliteit met een goede wetenschappelijke onderbouwing. De app is ontwikkeld door een team van artsen op het gebied van allergie. Dagelijks geeft de gebruiker aan hoeveel klachten deze heeft door gebruik te maken van een gevalideerde meetmethode.
Dankzij het bijhouden van klachten en medicatie kan de gebruiker zien hoe goed de behandeling werkt. De gebruiker krijgt meer inzicht in eventuele patronen, kan de communicatie met zijn arts of apotheker verbeteren en verkrijgt zo meer controle van de klachten.

MASK-air App op mobiel device

De resultaten zijn weergegeven in overzichtelijke grafieken zodat de gebruiker het verloop van de klachten kan zien in dagen, maanden of jaren.
Het dagboek heeft een herinneringsfunctie. Deze helpt herinneren om klachten te scoren of om de medicatie te nemen.
Als de klachten drie dagen achter elkaar wijzen op een ongecontroleerde allergische rhinitis dan krijgt de gebruiker een bericht om dit te delen met zijn arts of apotheker.
Het dagboek bevat ook een lokalisatie functie. Deze zal in de toekomst de symptoomscore kunnen vergelijken met mensen in een regio. De gebruiker kan dan ook een waarschuwing ontvangen als een specifieke allergeen of pollen in een regio komt.

De MASK-air App is in 24 verschillende talen beschikbaar voor iOS en Android.

Zie ook de publicatie "Overdracht van innovatie op allergische rhinitis en astma multimorbiditeit bij ouderen (MACVIA-ARIA) - Referentie Site Twinning (EIP op AHA)".

Projecten