Extra contrast

ZwangerWijzer

ZwangerWijzer website screenshot

DE OPDRACHTGEVER

Erasmus MC en Perined

DE UITDAGING

Met een goede voorbereiding kan men veel doen om een goed verloop van de zwangerschap te bevorderen. Zo wordt men wijzer zwanger! Waarom voorbereiden op de zwangerschap? Als iemand van tevoren weet dat zij zelf of haar kind bepaalde risico’s loopt, kan hier vaak al vóór de zwangerschap aan gedaan worden. Bijvoorbeeld door het aanpassen van iemands leefstijl, foliumzuur te slikken, of bepaalde onderzoeken te laten doen. Als dat gedaan wordt wanneer iemand weet dat ze zwanger is, kunnen sommige maatregelen niet op tijd worden genomen.

ZwangerWijzer website op mobiel device

DE AANPAK

ZwangerWijzer helpt bij de voorbereiding van jouw zwangerschap. Het is een vragenlijst waarmee iedere vrouw in ongeveer 15 minuten kan nagaan of er risico’s zijn voor haarzelf of voor haar toekomstige kind. Een zwangerschap voorbereiden doe je samen. Daarom is de vragenlijst voor vrouwen en mannen. Op de site staan ook adviezen, bijvoorbeeld over op tijd foliumzuur slikken, gezond eten, en het stoppen met roken en het gebruik van alcohol.

Als de vragen zijn beantwoord krijgt de gebruiker aan het einde een overzicht van de antwoorden. Dit overzicht kan gedownload worden. Als blijkt dat er risico’s zijn voor de zwangerschap of de baby, krijgt de gebruiker daar op de website meer informatie over. De bedoeling is dat dit met (huis)arts of verloskundige besproken wordt. De huisarts of verloskundige zal indien nodig de gebruiker doorverwijzen naar een specialist, zoals een gynaecoloog of klinisch geneticus.

Projecten